De Heilige Hiëronymus in vrouwenkleren

De Heilige Hiëronymus in vrouwenkleren

Het leven van de geleerde kerkvader en Bijbelvertaler Sint Hiërymonus is uitgebreid door de Gebroeders van Limburg in beeld gebracht. Er zijn 10 miniaturen over zijn leven opgenomen in de Belles Heures.

Hiëronymus werd rond 340 geboren. Hij studeerde in bijna alle centra van de laat-Romeinse wereld, waaronder: Rome, Constantinopel, Jeruzalem, Antiochië, Athene en Trier. Hij was intelligent, een man van uitgesproken meningen en maakte gemakkelijker vijanden dan vrienden. In 382 werd Hiëronymus door de paus naar Rome geroepen om een oude Bijbelvertaling te reviseren. Hij kreeg volgelingen, onder wie opvallend veel vrouwen. Hij kwam regelmatig samen met een aantal jonge, ongehuwde vrouwen en weduwen die hij Hebreeuwse les gaf en enthousiast maakte voor een leven van onthouding. Hij werd het slachtoffer van roddels en valse beschuldigingen.

Toen de paus stierf, vonden veel mensen hem de geschikte opvolger. Niet iedereen was het hiermee eens. Een monnik verruilt terwijl Hiëronymus slaapt zijn grauwe pij voor een lang blauw vrouwengewaad. Toen Hiëronymus wakker werd trok hij met slaap in zijn ogen in het halfdonker de jurk aan zonder iets te merken. Met een lantaarn in zijn hand haast hij zich dan naar de kapel om zich bij zijn medebroeders te voegen in het ochtendgebed. Pas als hij het gegniffel in de koorbanken hoort, ziet hij wat er aan de hand is. Hij weet dat het verhaal de ronde zal doen
door de hele stad en dat de kwaadaardige grap hem nog lang zal achtervolgen. Boos en ontgoocheld besluit hij Rome te verlaten.

Onze Gewaardeerde Partners