Januari

Januari
Op het januariblad hebben de Gebroeders van Limburg een soort nieuwjaarsreceptie afgebeeld. Het feest speelt zich af in de ridderzaal van een kasteel in Parijs (waarschijnlijk het Château de Nesle). De hertog van Berry neemt een centrale plaats in tussen zijn hovelingen. Hij is te herkennen aan zijn bontmuts en zijn bongevoerde blauwbrokaten mantel. De ceremoniemeester nodigt de gasten uit om naderbij te komen: ‘aproche, aproche’. De hertog deelt diverse kostbare geschenken uit om de loyaliteit was zijn gasten te belonen of te verkrijgen, bovendien was vrijgevigheid in de middeleeuwen een ridderlijke deugd.

De Gebroeders van Limburg hebben zichzelf ook afgebeeld tussen de gasten. Ze waren zo’n belangrijke hovelingen dat ze behalve geschenken ontvangen, ze ook zelf uitdeelden.

De tafels zijn gedekt met damast en beladen met gouden servies. Enkele van de schoothondjes van de hertog lopen rond. Rond de schoorsteen is rood zijde gedrapeerd. Hierop is een dessin afgebeeld van beren en stervende zwanen ter symbool van de hoofse liefde van de hertog voor de dame Ursine. De gestileerde lelies zijn het symbool van de Franse Koninklijke familie. De muren van de ridderzaal zijn bedekt met wandkleden die scènes laten zien van klassieke Griekse helden in de vorm van vijftiende-eeuwse ridders. Ook heraldiek, zoals in meerdere schilderijen van de gebroeders, speelt een belangrijke bijrol.

Onze Gewaardeerde Partners