Maart

Maart
Dit tafereel toont het alledaagse werk op de akkers en gaarden. Ze zijn begonnen met de eerste ploegronde, het snoeien van de bomen, struiken en wijnranken. De afgebeelde ploeg is uitgerust met wielen en wordt door twee trekdieren getrokken.

Op de achtergrond is het kasteel van Lusignan afgebeeld, een van de favoriete verblijfplaatsen van de hertog va Berry. De belangrijke wijnhandel in de streek rond dit kasteel was voor een groot deel in handen van Nederlandse (ook Nijmeegse) kooplieden.

De draak rechtsboven verwijst naar een legende van dit betreffende kasteel. De mooie fee Mélusine beloofde de jonge prins die met haar zou trouwen, de heerschappij over het kasteel en het daarbij behorende gebied. Een voorwaarde hierbij was dat de prins zijn nieuwe bruid nooit op een zaterdag mocht bezoeken. De fee was echter zo aantrekkelijk, dat haar nieuwe echtgenoot zich niet kon beheersen en toch op zaterdag naar haar toe kwam. Hierdoor veranderde ze in een draak, vloog het raam uit en verdween voor eeuwig.

Onze Gewaardeerde Partners