Film & video

Hieronder zijn films en videos te bekijken over het onderzoek naar leven en werk van de Maelwael-Van Lymborchs, vanuit de Stichting Maelwael Van Lymborch Studies geïnitieerd.
Deze zijn geplaatst met toestemming van de rechthebbenden.

Lezingen 16e gebroeders van lymborch festival 2021, 12 september

Film & montage: Peter van der Heijden
1 Rob Dückers

Getekende Geschiedenis, de pentekeningen in het Berghse kroniekenhandschrift. Een lezing van Rob Dückers van de stichting Maelwael Van Lymborch Studies over deze bijzondere aanwinst van Huis Bergh. De pentekeningen in dit historische werk getuigen van de oorsprong van het boek in het hertogdom Gelre rond 1450-1460. De (niet professionele) tekenaar lijkt zich in dit werk te hebben laten inspireren door de miniatuurkunst van de gebroeders Van Lymborch uit Nijmegen. Rob Dückers zet uiteen hoe deze tekenaar zo'n 50 jaar na de Van Lymborchs met motieven uit hun werk in aanraking is gekomen. Hij ziet hierin een bewijs van de verstrekkende invloed van de gebroeders Van Lymborch op de tekenkunst in de Nederlanden tot vele decennia na hun dood.

2 Jacobus Trijsburg

Blote baders op de Valkenjacht. Een lezing van Jacobus Trijsburg van de Maelwael Van Lymborch Studies over de Blote Baders op de Valkenjacht van het augustusblad van de Très Riches Heures. Een zeldzame innovatie door de gebroeders Van Lymborch, luidt de ondertitel. Laat je verrassen door de boeiende ontdekkingen die context geven aan de totstandkoming van dit meesterwerk.

3 André Stufkens 

De wereld in een miniatuur. Een lezing van André Stufkens van de stichting Maelwael Van Lymborch Studies over de Verheffing van het kruis, een wereldminiatuur van de gebroeders Van Lymborch uit de Très Riches Heures, f.193v. Deze raadselachtige miniatuur uit 1413-1416 verraadt de brede internationale oriëntatie van de Van Lymborchs, die veel verder reikt dan Gelre, Frankrijk of zelfs Europa. Invloeden uit Noord-Afrika, het Midden Oosten, Perzië, Afghanistan, Mongolië en zelfs China zijn uit deze schildering af te lezen. 

Lezingen 15e gebroeders van lymborch festival, Sint stervenskerk, 27 december 2020. 'Haal van lymborch in huis!'

Film & montage: Peter van der Heijden

Vier lezingen rondom het werk van de gebroeders Van Lymborch gehouden op 27 december 2020 vanuit de Stevenskerk in Nijmegen.


1. Rob Dückers

In principio erat folium, In den beginne was er een blad’ (2:00)

2. Jochem van Eijsden

Het onbegrensde Gelderland vastgelegd in 50 sleutelwerken Gelders Erfgoed (19:30)

3. André Stufkens

Black Lives Matter in de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs (32:00)

4. Jacobus Trijsburg

Het Wapenboek Gelre onthult de betekenis van miniaturen van de Van Lymborchs (51:40)


Organisatie Stichting Maelwael Van Lymborch ism de Maelwael Van Lymborch Studies

Presentatie Maelwael Van lymborch studies, deel I, en correcte naamgeving Van Lymborch. Stadhuis Nijmegen, 22 augustus 2018.

Presentatie van het eerste deel van de internationale, Engelstalige serie wetenschappelijke studie over het Nijmeegse kunstenaarsgeslacht, de Maelwael Van Lymborch Studies. Een productie van de Stichting Maelwael Van Lymborch Studies en gepubliceerd door de academische uitgevrij Brepols Publishers  

Sprekers:

- Bart Vaesen, voorz. St. Gebr. van Lymborch

- André Stufkens en Clemens Verhoeven, initiatiefnemers MvL-Studies.

Aan de Burchtstraat in Nijmegen woonden rond 1400 de gebroeders Van Lymborch. Van hun woonhuis-atelier resten nog de 14e eeuwse kelders. Bezoek deze spannende locatie: Burchtstraat 63 Nijmegen. www.gebroedersvanlymborch.nl

Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, geeft een inhoudelijke toelichting waarom de naamgeving Van Lymborch correct is.

Onze Gewaardeerde Partners