Een nieuwe oude naam: Maelwael Van Lymborch Huis

Bij het vijfjarig lustrum van het Gebroeders van Lymborch Huis zal het populaire museum (nr. 1 op tripadvisor) een nieuwe naam krijgen, die eigenlijk al zeshonderd jaar oud is.
De aanleiding is een brief van de Belgische schrijver Bart van Loo en André Stufkens aan het bestuur van de Stichting Maelwael Van Lymborch om de naam te wijzigen (24 maart 2024). In september verschijnt het reisboek Stoute Schoenen van Bart van Loo over het voormalige hertogdom Bourgondië met een hoofdstuk over Gelre, waarin naar aanleiding van het bezoek aan de kelders en het huis bij een foto-onderschrift aanvankelijk stond geschreven: ‘Burchtstraat, Nijmegen, laatmiddeleeuwse kelder van het Gebroeders van Lymborch Huis, dat logischerwijze Maelwael-Van Lymborch Huis had moeten heten.’ Bart van Loo heeft als groot fan en pleitbezorger van Johan Maelwael het museum in de Burchtstraat tweemaal bezocht en vond de naam geen recht doen aan de bewoners en het kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Lymborch. Hij is dan ook blij dat het is aangepast, zodat het ook in zijn boek kon worden gewijzigd.

De argumentatie luidt als volg

1- Het betreft een en hetzelfde familieatelier, waarbij de scheiding destijds door henzelf nooit gemaakt is. De verdeling in twee families is een moderne uitvinding en heeft met de middeleeuwse praktijk van een familie-atelier weinig van doen. De Van Lymborchs gebruikten regelmatig de naam Maelwael, omdat die in hun tijd bekender was, vanwege de bekendheid van Johan Maelwael.
Hierdoor is de verwarring onder kunsthistorici tegenwoordig zo groot dat bijvoorbeeld de Man van Smarten in het Louvre zowel aan Maelwael als aan de Van Lymborchs wordt toegeschreven;

2- Het pand Burchtstraat 63 was in het bezit van Willem Maelwael en daarna van zijn twee kinderen Johan en Mette Maelwael. We nemen aan dat Mette en haar echtgenoot Arnold van Lymborch in de drie panden op de hoek Stockumstraet en Borchstraet hebben gewoond en gewerkt, maar dat was in essentie de werkplaats van het familie-atelier Maelwael-Van Lymborch, in die volgorde;

3- Het is de missie van de stichting om alle betrokken Nijmeegse kunstenaars bekender te maken, niet alleen de Van Lymborchs;

4- Tot op heden is geen enkel werk gevonden, noch van Johan Maelwael noch van de gebroeders Van Lymborch, dat uit Nijmegen zelf afkomstig is. De kans daarop is nihil, hun kunstwerken zijn op Franse bodem gemaakt. Alleen de wapentekeningen uit het Wapenboek Gelre kunnen, volgens een algemeen gedragen hypothese, aan Herman en/of Willem Maelwael toegeschreven worden en zijn derhalve in de Burchtstraat, in hun Nijmeegse werkplaatsen, vervaardigd. De naamgeving Maelwael-Van Lymborch doet recht aan alle drie de generaties van de Maelwael-Van Lymborchs, ook de eerste geheel Nijmeegse generatie.

5- Elke verandering roept weerstand op, zo ook bij de naamsverandering van Van Limburg in Van Lymborch in 2018. Opvallend is dat die naam Van Lymborch nu algemeen wordt aanvaard en geen discussie meer oproept. Het wordt zelfs logisch gevonden, want het is de oorspronkelijke middeleeuwse schrijfwijze van de naam.
Beide namen komen in die schrijfwijze tientallen malen voor in de archieven van Nijmegen en Gelderland.
Met de nieuwe naamgeving wordt eindelijk en definitief recht gedaan aan de juist schrijfwijze en samenstelling van het atelier.

 

 

Onze Gewaardeerde Partners