Expositie met zeshonderd jaar oude bladen geopend in Gebroeders van Lymborch Huis

30 augustus

Op zondag 30 augustus opende burgemeester Hubert Bruls met een mooie toespraak en openingshandeling de eerste expositie in het Gebroeders van Lymborch Huis met originele bladen uit het begin van de 15e eeuw. Bijzonder dat na zes eeuwen de in Frankrijk vervaardigde folia tot eind december in Nijmegen te zien zijn. De bladen laten met name het belang en de snelle ontwikkeling zien van de randversieringen, o.a. van de hand van de Meester A van de Belles Heures die de bijzonder verfijnde gouden blaadjes en gekrulde ranken van de Belles Heures van de gebroeders Van Lymborch heeft geschilderd. De expositie is het eerste resultaat van de samenwerking tussen de Stichting Maelwael Van Lymborch en de Stichting Maelwael Van Lymborch Studies.

Peter van der Heijden, conservator en huismeester van het Gebroeders van Lymborch Huis, keek terug op het eerste jaar, waarin het huis kon rekenen op warme belangstelling van verraste bezoekers uit het hele land en ver daarbuiten. De commentaren in het Gastenboek spreken boekdelen: ‘Dit is het verhaal van Nijmegen!’. Ondanks twee rampen: de brand in de loods en de maandenlange sluiting door de pandemie, is het huis een aanwinst in Nijmegen. De Burchtstraat, vanouds de hoofdstraat van de stad, die door het oorlogsgeweld zo gehavend is, heeft er eindelijk weer een historische parel bij.

Hubert Bruls memoreerde nog aan de opening van een jaar geleden, ook door hemzelf verricht. De kunst van de Maelwael Van Lymborchs heeft sinds 2005 veel mensen in de stad geroerd en enthousiast gemaakt. Hij roemde de doorzetters, de vrijwilligers en vergeleek het met de situatie van toen. In de middeleeuwen werden de Meesters in de Marge, de kunstenaars van de margedecoraties, gezien en gewaardeerd als ‘grand ouvriers’. De mensen aanwezig bij de opening en de vrijwilligers die zoveel goed werk verrichten zijn eigenlijk ook ‘grand ouvriers’.

Rob Dückers, kunsthistoricus, curator van eerdere Maelwael Van Lymborch exposities en samensteller van ‘Meesters in de Marge’ ging eveneens terug naar 2005. Hij had toen niet kunnen bevroeden wat voor impact de expositie ‘Gebroeders van Lymborch, Nijmeegse Meesters aan het Franse Hof, 1400-1416’ op Nijmegen zou hebben, dat uiteindelijk geculmineerd is in het huis. Hij schetste het vooruitzicht dat met medewerking van studenten van het Emerson College in Well (Boston University) in de toekomst gewerkt kan worden aan een reeks wisselexposities. Zelf bereidt hij een wetenschappelijk artikel voor over de folia van de expositie en de randversieringen, dat in het tweede deel van de Maelwael Van Lymborch Studies zal verschijnen.

Rob Dückers, samensteller van de expositie, spreekt de genodigden toe, met rechts burgemeester Hubert Bruls en voorzitter Elvire Trijsburg van Het Woud der Verwachting.
Rob Dückers geeft uitleg aan burgemeester Bruls, links Jacobus Trijsburg, bestuurslid van de Stichting Maelwael Van Lymborch Studies en rechts Peter van der Heijden, conservator van het Gebroeders van Lymborch Huis.

 

 

 

Onze Gewaardeerde Partners