Gender in de kunst van de gebroeders Van Lymborch

10 oktober 2020

De heilige Hieronymus in vrouwenkleren, uit de Belles Heures, folio 184v.

Van 25 t/m 27 oktober is het 024geschiedenis weekend in Nijmegen, in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het Gebroeders van Lymborch Huis haakt aan met lezingen passend bij het thema ‘Zij/Hij’. De lezingen gaan in op genderneutraliteit, vreemde man/vrouw verbeeldingen in de werken van de Nijmeegse meesterschilders en de rol van sterke vrouwen in hun loopbaan.

André Stufkens verzorgt de lezingen. De lezingen zijn om 13:00 en 15:00 uur. Na de lezing kunnen bezoekers een blik werpen in het Gebroeders van Lymborch Huis en de middeleeuwse kelders.

De genderneutrale anatomische mens?

Op de hoek bij het Gebroeders van Lymborch Huis hangt al een aantal jaren een intrigerende afbeelding van een blote man – of is het nou een blote vrouw? De afbeelding van deze naakte anatomische mens uit het Très Riches Heures vol raadselachtige sterrenbeelden op en rond zijn/haar lichaam maken het een favoriete afbeelding voor menig boek over astrologie of de geschiedenis van de geneeskunde. Maar in tegenstelling tot het duidelijk zichtbare geslacht van de Vitruviusman is het geslacht van de anatomische mens meer genderneutraal. Waarom is dat? En wat vertellen de andere miniaturen van de gebroeders over opvattingen van gender in de middeleeuwen? En wat hebben sterke vrouwen betekend voor hun loopbaan? Ontdek in de themalezingen meer over deze vragen en ‘Zij/Hij in de middeleeuwen’.

Verzamel het unieke Valkhofspel

Op zondag kunnen bezoekers ook het enige echte Valkhofspel bij elkaar spelen. Deelnamebewijzen kunnen vanaf 11.00 uur afgehaald worden in het Gebroeders van Lymborch Huis. Dit spel stuurt deelnemers op een zoektocht in het Valkhofpark naar Nijmeegse mannen en vrouwen uit vervlogen tijden. Wie ze allemaal vindt, neemt een

Jan van Berry met zijn favoriete hoveling (twee personen rechts), waaruit kunsthistorici afleiden dat de hertog ook homofiel was.

compleet memoryspel mee naar huis: een heus collectors item. De voorraad is beperkt, dus op is op.

Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis opende eind augustus 2019. Bezoekers leren hier meer over het leven en de kunstwerken van de familie Maelwael Van Lymborch. Hier stond het Maelwael familieatelier waar de drie gebroeders opgroeiden en het vak leerden. De veertiende-eeuwse kelders van dit atelier liggen nog steeds onder het huis aan de Burchtstraat 63. In de achterzaal van het huis wordt onder andere een film getoond over de Gebroeders van Lymborch en zijn nauwkeurige replica’s van werken van Maelwael en de getijdenboeken te bezichtigen.

Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Lymborch Huis op
www.gebroedersvanlymborch.nl

Onze Gewaardeerde Partners