Mooie samenwerking Chantilly-Nijmegen ligt in het verschiet

Op vrijdag 30 augustus bracht de jonge, ambitieuze directeur Mathieu Deldicque van Musée Condé in Chantilly, een bezoek aan Nijmegen, op uitnodiging van burgemeester Bruls. Hij is de initiator en organisator van zowel het restauratieproject als de expositie van de Très Riches Heures, de belangrijkste schat van het museum en het belangrijkste getijdenboek ter wereld. De gemeente en de beide stichtingen Maelwael Van Lymborch Studies en Maelwael Van Lymborch boden een druk programma aan om hem kennis te laten maken met de herkomst van de Maelwael Van Lymborchs in Nijmegen. ‘You are the best ambassadeurs of the Van Lymborchs in the world’ concludeerde hij over de groep enthousiaste deelnemers aan het programma. Wethouder Tobias van Elferen (cultuurhistorisch erfgoed) verwelkomde hem, evenals Pieter Roelofs, hoofd beeldende kunst van het Rijksmuseum, die Deldicque begeleidde tijdens zijn bezoek aan Nederland.

In de Trêveszaal presenteerden André Stufkens en Henk Beerten de historie van de familie Maelwael Van Lymborch in Nijmegen en welke plannen er leven om in 2025 een Gebroeders Van Lymborch Jaar op te zetten. Deldicque die onder de indruk was van de deskundigheid en serieuze aanpak, al weer 21 jaar, staat open voor allerlei vormen van samenwerking.

In het Regionaal Archief Nijmegen liet Paul van Flier enkele Schepenprotocollen zien waarin de authentieke naam Van Lymborch staat vermeld.

Mathieu Deldicque bestudeert de authentieke schepenprotocollen met de vermeldingen van Van Lymborch op de correcte wijze. V.l.n.r. Pieter Roelofs, Mathieu Deldicque, Tobias van Elferen en Paul van Flier. Foto: Pauline Janssen.
Theo Andriessen ontvangt Deldicque bij de Stevenskerk waar sinds kort de twaalf maandbladen uit de Tres Riches Heures worden getoond.

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Valkhofpark bezocht hij de Sint Nicolaaskapel en daarna het Gebroeders Maelwael Van Lymborch Huis, waar de 14e eeuwse kelders het verblijf van de schildersfamilie aantonen. Enkele figuranten stonden klaar om hem te ontvangen, zoals Jan van Berry. En Peter van der Heijden enkele van zijn films. In de Stevenskerk ontving directeur Theo Andriessen hem en in Museum Kam toonden Rob Dückers en Yvette Driever het manuscript van de Virgil Master, mogelijk uit de bibliotheek van Jan van Berry.

De samenwerking belooft in 2025 zijn vruchten af te werpen met bijzondere projecten, ter gelegenheid van de belangrijkste tentoonstelling ooit over de Van Lymborchs. Met name kijken we uit naar de resultaten van onderzoek, de ondertekeningen.

 

 

 

Onze Gewaardeerde Partners