Oudste kroniek van Gelre toont ook invloed van de Van Lymborchs
In Kasteel en Museum Huis Bergh, op zich al een bezoek meer dan waard, heeft Hanneke van Asperen een prachtexpositie samengesteld over het Berghse kroniekenhandschrift (voor 1460). Het in 2017 aangekochte manuscript is de oudste bewaard gebleven kroniek van het hertogdom Gelre. In de aantrekkelijk ingerichte zalen zijn overzichtelijk eveneens andere unieke manuscripten over de artistieke rijkdom van het hertogdom tentoongesteld. Na eerdere exposities over de Maelwael-Van Lymborchs (2005, 2017), Catherina van Kleef (2009-10) en Maria van Gelre (2018) wordt eens te meer het culturele belang van Gelre aan het eind 14e en 15e eeuw aangetoond. Een van de auteurs van de catalogus, Rob Dückers, beschrijft de invloed van het werk van de Van Lymborchs op deze kroniek. Vanwege de regelmatige terugkeer van de Nijmeegse kunstenaars van het Franse hof naar hun geboorteplaats, moeten lokale kunstenaars kennis hebben genomen van hun beeldinnovaties. Dückers heeft al in 2005 bij de expositie ‘De gebroeders Van Lymborch. Nijmeegse Meesters aan het Franse Hof, 1400-1416’ een reeks voorbeelden gegeven van die invloed. Eens te meer laat hij aan de hand van het Berghse kroniekenhandschrift, mogelijk vervaardigd in opdracht van Willem II van Bergh, zien hoe delen van miniaturen overeenkomen.
Voor informatie expositie De kracht van kronieken, 21 augustus – 14 november 2021:
https://www.huisbergh.nl/bezoekersinformatie/collectie/tentoonstellingen/kracht-van-kronieken/
Gebroeders van Lymborch, Geseling van Christus (detail), Belles Heures, 1405-1408/9, tempera, goud en inkt op perkament. New York, The Metropolitan Museum of Art, The Cloisters Collection Acc. no. 54.1.1, fol. 26v.
Bergshe Kroniekenhandschrift, Keizer Hendrik V laat zijn vader geselen, ca. 1460, inkt en gewassen tekening op papier en perkament. ‘s-Heerenberg, Collectie Huis Bergh, inv. no. 2095, fol. CXCVIIIv.